Időjárás honlapok

Általában szeretjük tudni, hogy milyen idő lesz másnap, mert nem tervezünk kirándulást zuhogó esőben. Ezzel nincs is baj. Azzal annál inkább, hogy az időjárás jelentésről mindig elkapcsolunk, ráadásul az nincs a nap 24 órájában. Jöhet az internet...

Miket akarunk megtudni?

Az biztos, hogy olyan honlapot keresünk, ahol egyből látjuk, hogy mi van ( nem mutogatja nekünk senki, hogy honnan várható anticiklon, különben is, mit érdekel minket, hogy mi az az anticiklon.) Lesz eső? Fújni fog a szél? Mehetünk strandra?

A fentiekből érthető, hogy mit akarunk: egyértelmű, egyszerű, átlátható oldalt.

Ranglista

A leírás tök szubjektív és vitatkozni nemhogy lehet, de kell is, bár felesleges. Az összes időjárással foglalkozó oldalt természetesen nem fogom leírni, mert kb 4 olyan oldal van, ami említésre méltó - és 4 után megunom úgyis az összehasonlítást - és igazából kommentben szívesen fogadom az ellenvéleményeket is.

1. Google

ÁltalábanEz a legtisztább megoldás. Beírod a Google-be, hogy 'időjárás' és voilà: kiírja, hogy hány fok van, esik-e az eső, és milyen idő lesz 3 napig. Nálam ez az első helyezett, mert google a kezdőlap, ráadásul Chrome-ot használok, úgyhogy az egész böngésző egy kereső.

Mobil nézet: Mobilon ugyanígy működik, érdemes egy könyvjelzőt a telefonon csinálni és nagyon gyorsan meg lehet tudni, milyen idő várható.

Hitelesség: A hitelességről nem nagyon tudok információt de mivel a Google-ről van szó hinni akarom, hogy hiteles 3 napra előre is.

2. Köpönyeg

Általában: Ez azért csak a második helyezett, mert itt már vannak reklámok, és kb itt is 3 napra előre hiszem el az időt, semmiképpen sem 15 napra... Ahogy írtam itt vannak reklámok, de nem olyan 'felugró ablak mindenhol és nem látszik semmi', hanem inkább olyan 'megmondjuk milyen az idő, de valamiből nekünk is meg kell élni' módon. Lehet várost választani, kinyomtatni, húsvétkor tojást keresni.

Mobil nézet: Hiányolom a rendes mobil nézetet, ui. csak iphone-ra van optimalizált verzió, és így fix a szélesség. Ezen még érdemes lenne javítaniuk.

Hitelesség: Sajnos volt már rá példa, hogy radikálisan más volt az idő, mint ami ki volt írva a honlapra ( ez könnyen tesztelhető: megnézed mit ír és kinézel az ablakon ). Mindent összevetve akkor se mondanám, hogy emiatt nem érdemes ezt választani mert azért 3 napos szűréssel elég pontos képet ad.

Nagyon tetszik: Hullámszerűen látni, hogy melyik nap milyen idő várható grafikon szerűen. Ezt egy képként elmenti az agyam, és emlékszem rá, hogy az elkövetkezendő napokban hidegebb, melegebb vagy ugyanolyan idő lesz.

3. Időkép

Általában: Itt aztán alig van reklám ez tény; és 24 órás, 7 napos és 30 napos szűrés is van. Ennek ellenére mégis van benne valami visszataszító számomra. Az a Magyarország térkép mondjuk tetszik, ahol pontosan megmutatja felhőkkel, hogy milyen idő van.

Mobil nézet: Szerencsére itt is van mobilos nézet. Sajnos ez is fix méret és sanszos, hogy ez is iphone-ra optimalizált.

Hitelesség: Ha jól tudom szakmailag elismert a hitelességet tekintve. Ezt annyival én is igazolhatom, hogy itt még nem nagyon tapasztaltam radikális különbségeket.
 

4. MET.hu

Általában: Ez katasztrofálisan néz ki. Sőt mi több átláthatatlan. Hogy miért van itt a felsorolásban? Mert hiteles, elvégre ez az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja. Ha biztosra akarok menni, akkor ide jövök és valahogy kibogarászom, hogy milyen idő lesz holnap után ( de ha tehetem akkor inkább nem ide jövök ).

Mobil nézet: Hát az nincs. Nem meglepő, hiszen az átláthatósággal, esztétikával nem foglalkoznak egyáltalán.

Hitelesség: Ahogy már írtam nagyon hiteles. Valószínűleg a leghitelesebb.

Összegzés

Jó pár oldalt kihagytam. Elképzelhető, hogy álmaim időjárással foglalkozó honlapja már elkészült csak még nem találtam rá. Legszívesebben a négyből gyúrnék össze egyet.

Oszd meg másokkal!

Karatty Blog:
Címkék: időjárás honlap met köpönyeg időkép

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ádámbátyám · http://adammondja.blog.hu 2011.05.31. 20:45:38

Szerintem ez elég felszínes összehasonlítás, kicsit több időt kellett volna rászánni.

pengedu · http://karatty.blog.hu 2011.05.31. 20:48:05

@Ádámbátyám: Leszögeztem előre, hogy felszínes lesz és szubjektív.
Bevallom, hogy tikon azt remélem, hogy valaki egy puffogó kommentben leír egy olyan honlapot, ami után azt mondom, hogy a posztban minden hazugság és csakis az a jó.

Flugos furgonos 2011.06.05. 18:02:23

widguru.cz órára bontja az idöt és mutat csapadékot széleröt szélirányt, felhövastagságot. Elég sok magyar város is megtekinthető rajta. Ami nekem fontos: Velencei tó is van külön rajta

© Copyright 2011 Karatty Blog

Powered by blog.hu.

süti beállítások módosítása