Miért jó az RSS?

Magyarországon még nem nagyon elterjedt pedig a legnépszerűbb oldalakban a technikai háttér biztosított. Egy kicsit mostazért kampányolok, hogy minél többen használják az RSS hírcsatornákat.

Szárazon

"Az RSS webes együttműködésre szolgáló XML állományformátumok családja, mely megkíméli a felhasználókat attól, hogy az ilyen megoldást használó weboldalakat rendszeresen kelljen látogatniuk az új tartalom ellenőrzése miatt, vagy levélben kelljen értesítést kapniuk erről. Egy feed-olvasóként vagy aggregátorként ismert program képes ellenőrizni az RSS-t használó weboldalakat a felhasználó helyett és képes megjeleníteni a frissített cikkeket. (Például a csak hetente-havonta frissülő, de egyébként érdekes blogokat nem kell minden nap meglátogatni, hogy van-e rajtuk új poszt, ha van, akkor az megjelenik a feed-olvasóban.)"

Bevezetés + példa

A fenti leírás majdnem jó is, de ha egy kicsit hétköznapibban akarunk fogalmazni, akkor arra szolgál, hogy egyetlen helyen nyomon követhessük kedvenc blogjainkat.

Példa: Olvasunk 15 blogot. Jó esetben ezek a kedvenceink között vannak egy külön mappában. Mindegyikre rámegyünk, hogy van-e új bejegyzés. ITT jön az RSS: ha esetleg 15 blog közül csak 4-en volt változás nem kell végignéznünk a többi 11-et hanem elég az RSS olvasónkban megnézni a legújabb bejegyzéseket.

Mivel olvashatom?

Google Reader. Ha van Google fiókod ( ha gmailed van akkor google fiókod is ), akkor a http://www.google.hu/reader/ oldalon aktiválod és hozzáadod az RSS csatornáid.

De hogyan?

A Google olvasó ikon alatt van egy gomb 'Hírcsatorna hozzáadása' felirattal. Ide kell beírni az RSS linket.

És azt honnan szedem?

Blog.hu-s blogoknál ez így néz ki: http://blogodneve.blog.hu/rss de van olyan is, hogy nem blog.hu-s blogot akarsz berakni az olvasódba olyankor keresd a  ikont. Ez az általános ikonja az rss-nek.

Néhány oldalon Feedburneren keresztül kell feliratkoznod. Ilyenkor még könnyebb a helyzet, mert a ikonnal közvetlenül hozzáadhatjuk Google Readerünkhöz a csatornát.

Tehát...

... használjatok Google Readert de ha Google ellenesek vagytok akkor is használjatok RSS-t, mert nagyon jó. Külföldön ez már nagyon megy és én is azért használom, mert külföldi blogokon láttam.

 

Oszd meg másokkal!

Karatty Blog:
Címkék: google rss reader olvasó hírcsatorna googe

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

© Copyright 2011 Karatty Blog

Powered by blog.hu.

süti beállítások módosítása